måndag 11 augusti 2014

Gratinerad hummer med cheddar och bacon

Min fru gör en gratinerad hummer som har blivit något av ett stående inslag till nyår. De senaste tio åren har den nog varit med på ett hörn varje år. Enda nackdelen med receptet är att det är lite bökigt, men man behöver inte göra det så svårt för sig varje gång man blir sugen på att stoppa in en hummer i ugnen. Den här Surf'n'turf in the UK-varianten är inte helt dum. Sältan i baconet och det lätt syrliga i osten kompletterar sötman i skaldjuret som lyfts fram av upphettningen.



En smidig sak med gratinerad hummer är att det funkar bra med en helt vanlig fryst nordamerikansk variant som utgångspunkt. Vid det här tillfället klöv jag den tinade hummern och lade på ett par rejäla bitar extralagrad engelsk cheddar på varje halva och droppade över lite olivolja och stoppade därefter in det hela i ugnen på en ca 5-10 minuter på ganska hög värme (225-250 grader). Jag plockade ut den precis när osten smält ordentligt men innan den hunnit hårdna. Därefter serverade jag det med ett par tjocka bitar lätt stekt engelskt bacon av rashermodell. (Baconet köper jag hos Taylor and Jones, ni vet de med korvarna, antingen i Hötorgshallen eller i deras butik på Kungsholmen. Här lönar det sig att använda riktigt högkvalitativt bacon och det bör vara i lite tjockare skivor.)


Inga kommentarer:

Skicka en kommentar